Posjetite našu službenu facebook stranicu "SEFAC MEDRI" na kojoj možete

 

pronaći najnovije sadržaje vezane uz rad na projektu.

PRVA OBAVIJEST I POZIV ZA PRIJAVU SAŽETAKA

7. Međunarodni simpozij "Zdravlje za sve?! Društveno uključivanje i samoupravljanje zdravljem i kroničnim bolestima! "

Rijeka, 10. svibnja 2019.

 

 

Čast nam je pozvati vas na 7. Međunarodni simpozij "Zdravlje za sve?! Društveno uključivanje i samoupravljanje

zdravljem i kroničnim bolestima!".

Kronične bolesti su glavni uzročnik invaliditeta i smrtnosti u Europi, te imaju veliki utjecaj na društvo i

gospodarstvo. lako se kronične bolesti često javljaju u starijoj životnoj dobi, značajno raste broj oboljelih mladih

osoba i osoba srednje životne dobi, uglavnom uslijed nezdravog načina života. Samoupravljanje zdravljem i

bolesti može osnažiti pojedinca, obitelj i zajednicu te može utjecati na smanjenje troškova i unaprjedenje

učinkovitosti zdravstvenog sustava.

Tema ovogodišnjeg simpozija temelji se na provedbi dva europska projekta Katedre za.socijalnu medicinu i
epidemiologiju'o važnosti upravljanja zdravljem i kroničnim bolestima: "Urban Health Centres 2.0" (UHC 2.O),
br.20131201 i "Social Engagement Framework for Addressing the Chronic disease- challenge" (SEFAC),
br.738202. Navedeni projekti osmišljeni su s ciljem usvajanja i održavanja zdravih

životnih navika pojedinca, te time i unaprjedenja kvalitete života.

Simpozij se održava s ciljem prezentacija mogućnosti , dobrih praksi i znanja o pružanju potpore u promicanju

zdravlja i zdravog načina života u zajednici. Na simpoziju će prisustvovati stručnjaci iz spomenutog područja s

ciljem dijeljenja dobrih praksi, utvrđivanja zajedničkih standarda i njegovanja intervencija temeljenih na

dokazima, suvremenih trendova, dosega novih strategija i politika.

Preliminarni program, online registracija i predaja sažetaka nalaze se na mrežnim stranicama Simpozija.

 

Nadamo se da će vas teme o kroničnim bolestima - zdravstvenom izazovu današnjih vremena potaknuti na

sudjelovanje na Simpoziju

 

Sudionici Simpozija ne plaćaju pristojbu.

Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski.

Simpozij je sufinanciran sredstvima Europske komisije kroz Treći program djelovanja unije u području zdravlja

(2014. - 2020.).

 

Članovi Organizacijskog odbora, u očekivanju vašeg dolaska, raduju se susretu s vama i druženju u ugodnom

ozračju!

 

Predstavljanje SEFAC projekta - Dan zdravih gradova

 

 

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci mjerili su krvni tlak, razinu šećera u krvi i jačinu stiska ruke. Testovi za određivanje rizika od nastanka kroničnih bolesti provodili su se sa osobama koje nisu oboljele od kronične bolesti, da bi utvrdili postoji li rizik od nastanka bolesti.

 

Za građane svih životnih dobi organizirano je druženje i izvođenje vježbi pod vodstvom studenata Fakulteta zdravstvenih studija.

 

Projektni tim je istaknuo potrebu da se potakne svijest građana o značajnom problemu kroničnih bolesti (dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti) u Hrvatskoj i svijetu. Problem kroničnih bolesti može se spriječiti prevencijom, a ona se postiže promocijom zdravih životnih navika

U četvrtak, 24. svibnja 2018. godine u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, podmodula „Volonteri u parku“, u parku Mlaka te Sportsko-rekreacijskom centru Mlaka održao se niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana zdravih gradova i Europskog dana debljine.

 

Organizatori aktivnosti su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Grad Rijeka, u suradnji s Medicinskim fakultetom u Rijeci, Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka, Društvom za zaštitu životinja Rijeka i Kuglačkim klubom Rijeka.

 

Generalni cilj projekta Zdravih gradova je promicanje zdravijih ljudi u zdravijoj zajednici. Dan zdravih gradova obilježava se svake godine nizom različitih aktivnosti i prilika je za upoznavanje stanovnika i medija s brojnim i različitim sadržajima projektnih programa unapređenja zdravlja. 

 

Projektni tim s Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci predstavio je projekt SEFAC te provodio aktivnosti uključivanja sudionika u projekt. S građanima su vođeni razgovori o projektnim aktivnostima koje će se provoditi na području Rijeke, a više informacija o projektu mogli su dobiti iz promotivnih letaka, rollup banera i postera.


Novi list: Prof. dr. Hein Raat: Pametne telefone i meditaciju koristit ćemo u prevenciji kroničnih bolesti

Glavni koordinator programa u kojem sudjeluje riječki Medicinski fakultet je prof. dr. Hein Raat, profesor roterdamskog Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus. On je SEFAC predstavio 2017. godine u danskoj Odensi na sastanku u organizaciji Europske komisije posvećenom kroničnim nezaraznim bolestima.

 

Zašto ste za ovakav projekt odabrali upravo Rijeku i riječki Medicinski fakultet?

 

– Sveučilišni medicinski centar Erasmus u Rotterdamu i Sveučilište u Rijeci već su od ranije povezani kroz projekt Urban Health Centre 2.0 koji se bavio širokom razmjenom iskustava u zdravstvenoj skrbi, ali i u edukaciji studenata medicine, kao i medicinskih sestara. A zašto smo odabrali Rijeku? Zato jer Rijeka sa svojim Sveučilištem, ali i širom zajednicom, predstavlja aktivnu sredinu u promociji zdravlja. Također, Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, a Rijeka je  aktivan i otvoren grad. Osim toga, Rijeka je upravo dobila studij medicine na engleskom te studenti iz inozemstva mogu doći u Rijeku, a riječki Medicinski fakultet aktivan je i vrlo dobro organiziran. Upravo zato, Rijeka je vrlo učinkovita u javnom zdravstvu, posebice kad je riječ o njegovoj stvarnoj primjeni u populaciji.

 

Kada kreće provođenje SEFAC projekta i kako će on konkretno izgledati?

 

– U proljeće 2018. godine okupit ćemo volontere koji će nam pomoći u radu u SEFAC projektu. Medicinski profesionalci najprije će trenirati volontere koji će kasnije voditi grupe građana koji će biti uključeni u ovaj program. Radionice će se odvijati jednom tjedno i trajat će nekoliko sati. Recimo da su naša ciljna skupina sredovječne osobe, no to mogu biti i starije osobe, ali i mlađi. Dob od 50 godina odabrana je zato jer u toj dobi raste broj kroničnih bolesti koje su izravno povezane s prekomjernom težinom i nezdravim životnim navikama, poput nedovoljnog kretanja, nezdrave prehrane i prekomjernog unosa soli.

 

SEFAC podrazumijeva i korištenje novih tehnologija pa tako planirate izradu aplikacije koja bi putem pametnog telefona pratila pacijenta?

 

–  Da, koristit ćemo tehnologiju, ali glavni fokus je u jačanju osobnih vještina i treniranju svakog pojedinca u grupi. Dakle, koristit ćemo pametne satove i platforme putem kojih ćete pratiti vlastitu prehranu i tjelesnu aktivnost. No, ta će platforma imati i dio posvećen mentalnim vježbama.

 

Te meditativne tehnike u projektu SEFAC nazivate »mindfulness«. Možete li pobliže pojasniti o čemu se radi?

 

– Mindfulness je, uvjetno rečeno, nešto poput joge i meditacije. Koncept je razvijen u SAD-u, a bazira se na znanstvenoj podlozi. Možda vam koncept mindfulnessa zvuči blisko alternativi, no znanstvene studije pokazale su da mindfulness doista funkcionira. Koristi se u mnogim znanstvenim projektima, poput liječenja onkoloških bolesnika ili pacijenata s kroničnom boli te dokazano funkcionira. Ukratko, to je set vježbi meditacije gdje učite ne bojati se nečega što bi se moglo dogoditi u budućnosti i ne brinuti zbog stvari koje su se dogodile u prošlosti, već učite kako biti ovdje i sada, u ovom trenutku. Mindfulness treneri prolaze kroz složenu naobrazbu tako da ne možemo očekivati da naši volonteri koji će voditi grupe pacijenata budu u potpunosti treneri te vještine jer njihova edukacija iziskuje puno vremena. Volonteri će koristiti elemente mindfulnessa jer u SEFAC projektu imamo licencirane mindfulness trenere koji će nas podučiti elementima tehnike. Vježbat ćemo osvješćivanje trenutka, prihvaćanje misli koje dolaze i prolaze kroz našu svijest. Znanost je dokazala da taj pristup funkcionira, jača samopouzdanje, na taj način se osjećate bolje i počinjete shvaćati da sami stvarate svoje izbore. 

 

Program traje tri godine odnosno do 2020. godine. Koji su njegovi konkretni ciljevi i hoće li program nakon tri godine biti dostupan široj populaciji Rijeke?

 

– Naši su ciljevi da u Rijeci i tri druga grada u projektu SEFAC, razvijemo ove programe kroz institucije javnog zdravstva. Na razini grada i županije nakon završetka pilot-programa pokušat ćemo razviti širi pristup ovoj ideji kroz sustav volontera koji će biti trenirani da vode ovakve radionice za sve zainteresirane pacijente i građane koji žele poboljšati svoje životne navike i aktivno utjecati na njh. Kad su ovakvi projekti s određenim vremenom trajanja u pitanju, uvijek je teško odgovoriti hoće li oni zaživjeti i kasnije. Projekt će završiti, ali se nadamo da će postati popularan i da će pokazati dobre rezultate te da će njegovo provođenje preuzeti grad i županija. Osim toga evaluirat ćemo cijeli projekt na razini EU-a, ali isto tako i na lokalnoj razini. Znanstvenici na riječkom Medicinskom fakultetu analizirat će podatke dobivene u Rijeci, a njih dvoje trebali bi doktorirati na ovom projektu. Moram reći i to da smo u prošlom projektu u Rijeci dobili dobre rezultate, i to u prvom redu zahvaljujući patronažnim sestrama koje imaju izravan pristup ljudima i njihovim domovima. To je uostalom i bit ovakvih programa – doprijeti do ljudi.