7. Međunarodni simpozij „Zdravlje za sve?! „Društveno uključivanje i samoupravljanje zdravljem i kroničnim bolestima!“

 

Medicinski fakultet u Rijeci, 9-10. 05. 2019.

 

U organizaciji Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci dana 10. svibnja 2019. godine održan je 7. međunarodni simpozij „Zdravlje za sve?! „Društveno uključivanje i samoupravljanje zdravljem i kroničnim bolestima!“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović.

 

Simpozij je pokroviteljstvom podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Dom zdravlja PGŽ.

 

Teme ovogodišnjeg Simpozija temeljile su se na provedbi dva europska projekta Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju o važnosti upravljanja zdravljem i kroničnim bolestima: "Urban Health Centres 2.0" (UHC 2.0), br. 20131201 i "Social Engagement Framework for Addressing the Chronic disease – challenge" (SEFAC), br. 738202. Navedeni projekti usmjereni su na usvajanje i očuvanje zdravih stilova života odraslih i osoba starije životne dobi te uključenost lokalne zajednice (općine, gradovi, javne ustanove, nevladine organizacije), zdravstvenih radnika, volontera i IT resursa s ciljem aktivnog i zdravog starenja kroz promicanje zdravlja i prevenciju bolesti te kontrolu kroničnih nezaraznih bolesti. Više o programu: http://hfa.uniri.hr

 

Sedmi međunarodni stručno znanstveni simpozij „Zdravlje za sve?!, okupio je preko 80 sudionika iz Hrvatske i europskih zemalja - partnerskih institucija SEFAC projekta te partnerskih institucija Erasmus plus projekta, održao se s ciljem prezentacija mogućnosti, dobrih praksi i znanja o pružanju potpore u promicanju zdravlja i zdravog načina života u zajednici.

 

Prezentirani su najnoviji oblici intervencija u području promicanja zdravlja i samoupravljanja kroničnim nezaraznim bolestima s ciljem utvrđivanja zajedničkih standarda temeljenim na dokazima, suvremenim trendovima, novim strategijama i politikama.

 

 

 

Dan prije Simpozija, 9. svibnja 2019. godine održan je na Medicinskom fakultetu Konzorcijski sastanak i sastanak Savjetodavnog odbora SEFAC projekta, iza kojega je slijedio Radni posjet Fakultetu zdravstvenih studija na kojem se je održavala Radionica za građane s temom Trening uma i tijela u svrhu osnaživanja i svjesnog upravljanja zdravljem.

 

Oba događaja popraćena su medijski:

 

http://www.kanal-ri.hr/hr/simpozij_health_for_all/10122/22

 

 

 

Simpozij je sufinanciran sredstvima Europske unije trećeg EU programa u području javnog zdravlja za razdoblje 2014. – 2020 (br. 738202).

 


8. međunarodni simpozij "Zdravlje za sve" održao se u virtualnom okruženju 10. prosinca 2020. godine, putem goTo meeting linka.

Organizatori se zahvaljuju pozvanim predavačima i učesnicima na sudjelovanju i doprinosu ovome skupu.

Više informacija nalazi se na sljedećem linku: Organizacija simpozija/konferencija